google.com, pub-1602468277602108, DIRECT, f08c47fec0942fa0

KUP NAJTANIEJ

środa, 4 lipca 2012

Mokry murzynek z wiśnią

W noc burzową, mokrą i ciemną... dzieci zażądały, żeby upiec małego murzynka... I upiekłam... kanibalom jednym:) Ciasto znikało w oczach, i to jeszcze gorące, niemal parujące. Na zdjęciach ocalona porcja:)

W odróżnieniu od większości przepisów ten "murzynek" jest ciastem wilgotnym. Jak osiągnąć taki efekt?

MOKRY MURZYNEK Z WIŚNIĄ - PRZEPIS

Składniki:
  • 175 g margaryny, 
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru,
  • mały cukier waniliowy lub esencja, może być też rumowa,
  • 3 jajka, 
  • 1 i 1/2 szkl. mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 i 1/4 szkl. mleka,
  • wiśnie kandyzowane lub świeże, odsączone i wypestkowane.
Sposób przygotowania:

  1. Margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, esencję waniliową i kakao. Wymieszać. 
  2. Do mąki dodać proszek do pieczenia oraz żółtka. Podczas mieszania dodajemy przygotowaną wcześniej masę kakaową. Jeśli lubicie, możecie dosypać bakalie: rodzynki, orzechy itp. 
  3. Ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z ciastem.
  4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blaszki. Ponieważ ciasta nie ma za wiele, wystarczy wąska blaszka lub tortownica.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 min. Ja ustawiam termoobieg na ok. 175-180 stopni.
Tyle przepis podstawowy... Dzisiejszy murzynek na etapie przekładania ciasta do formy został wzbogacony ułożonymi na wierzchu wiśniami kandyzowanymi. Na koniec po upieczeniu polałam go spontanicznie przygotowaną polewą. 

Ponieważ założenie było takie, że ciasto czekoladowe ma rozpływać się w ustach, jego wierzchnią powierzchnię nakłułam w wielu miejscach. Dzięki temu płynna polewa miała spływać do wnętrza ciasta. 

Przepis na płynną polewę czekoladową

Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku z 1/3 szkl. cukru i 2 łyżkami kakao oraz 1 łyżką kawy rozpuszczalnej. Wymieszać do połączenia składników i osiągnięcia gęstej, ale płynnej masy. Polewa czekoladowa powinna być mocno kakaowa i słodka. Jeśli macie wątpliwość czy jest taka, jak należy, do wystudzonej możecie dodać 1 jajko i mieszać całość do osiągnięcia lśniącej, osiadającej na brzegach naczynia konsystencji.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...