Dziś wyróbowałam przepis na struclę z serem, otrzymany od znajomej. Ciasto udało się idealnie, więc polecam:)
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kg sera białego,
- 6 jajek,
- 3 dag drożdży,
- 1 szkl. mleka,
- 15 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Pokruszone drożdże wymieszać w rondelku z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (1 szkl.) i odstawić aż drożdże zaczną pracować.
- Do miski wsypać: 1/2 kg mąki przesianej lub nie (ja nie przesiałam), szczyptę soli, utarte z 2 łyżkami cukru 4 żółtka i 1 całe jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
- Ciasto wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Jeśli to się nie udaje, należy podsypać troszkę mąki. Wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
- W międzyczasie można włączyć piekarnik i przygotować masę serową. 1/2 kg sera białego zmielić lub zmiksować z 1 jajkiem, pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym oraz 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej odrobiną mąki stolnicy (lub po prostu na blacie kuchennym). Na powierzchni wysmarowanej przy pomocy pędzelka roztrzepanym białkiem rozprowadzić równomiernie masę serową. Wąską blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ułożyć na niej zawinięciem do dołu roladę, którą na wierzchu należy posmarować jak poprzednio białkiem. Strucla po upieczeniu będzie miała dzięki temu piękną błyszczącą skórkę:) Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp. 170-180 stopni przez ok. 40-50 min.
- Przed włożeniem do piekarnika ciasto dobrze przekłuć z wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz