google.com, pub-1602468277602108, DIRECT, f08c47fec0942fa0

KUP NAJTANIEJ

niedziela, 24 czerwca 2012

Moja strucla z serem

Dziś wyróbowałam przepis na struclę z serem, otrzymany od znajomej. Ciasto udało się idealnie, więc polecam:)



Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 kg sera białego,
- 6 jajek,
- 3 dag drożdży,
- 1 szkl. mleka,
- 15 dag cukru,
- cukier waniliowy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
  1. Pokruszone drożdże wymieszać w rondelku z 1 łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem (1 szkl.) i odstawić aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do miski wsypać: 1/2 kg mąki przesianej lub nie (ja nie przesiałam), szczyptę soli, utarte z 2 łyżkami cukru 4 żółtka i 1 całe jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
  3. Ciasto wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Jeśli to się nie udaje, należy podsypać troszkę mąki. Wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
  4. W międzyczasie można włączyć piekarnik i przygotować masę serową. 1/2 kg sera białego zmielić lub zmiksować z 1 jajkiem, pozostałą częścią cukru i cukrem waniliowym oraz 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej odrobiną mąki stolnicy (lub po prostu na blacie kuchennym). Na powierzchni wysmarowanej przy pomocy pędzelka roztrzepanym białkiem rozprowadzić równomiernie masę serową. Wąską blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ułożyć na niej zawinięciem do dołu roladę, którą na wierzchu należy posmarować jak poprzednio białkiem. Strucla po upieczeniu będzie miała dzięki temu piękną błyszczącą skórkę:) Piec w piekarniku z termoobiegiem w temp. 170-180 stopni przez ok. 40-50 min.
  6. Przed włożeniem do piekarnika ciasto dobrze przekłuć z wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...