google.com, pub-1602468277602108, DIRECT, f08c47fec0942fa0

KUP NAJTANIEJ

wtorek, 14 lipca 2009

Dziś racuchy

Kiepska ze mnie kucharka, ale jaka ma być, skoro do niedawna wyznawałam zasadę: człowiek je, by żyć, a nie żyje po to, żeby jeść...

Tak czy inaczej, chyba zgłodniałam... A wczoraj nie wiedzieć czemu kupiłam drożdże, efekt jest taki, że właśnie przeszukałam szybko internet i oto, co znalazłam.

http://www.mojeprzepisy.pl/pliki/przepisy/przepisy_m/racuszki_drozdzowe.jpg

Lubicie racuchy? Takie drożdżowe, posypane cukrem pudrem, jak u babci czy mamy? Dawno takich nie jadłam. Jeśłi wy też nie, podrzucam przepis.

Składniki na dwa talerze racuchów:
  • 1/2 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Potem już tylko smażyć z obu stron na rozgrzanym, ale niezbyt gorącym oleju na złoty kolor.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.blox.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...