google.com, pub-1602468277602108, DIRECT, f08c47fec0942fa0

KUP NAJTANIEJ

niedziela, 22 lutego 2009

Chipsy trują dzieci

Do niedawna było jasne, że jedzenie chipsów prowadzi do otyłości czy próchnicy. Dziś jednak naukowcy przekonują, że to zaledwie ułamek destrukcyjnego działania tych dziecięcych przegryzek. Najpoważniejszy zarzut dotyczy obecności w chipsach akrylamidu, rakotwórczej substancji upośledzającej nawet działanie układu nerwowego.
Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wymienia produkty spożywcze, których powinno się wystrzegać. Należą do nich pieczywo chrupkie, płatki kukurydziane, smażone ziemniaki i ich pochodne. Wszystkie one zawierają skrobię, a więc również asparginę, aminokwas, który pod wpływem wysokiej temperatury tworzy zabójczy akrylamid.



Dlaczego akurat dzieci nie powinny jeść chipsów?

O otyłości, chorobach przyzębia i próchnicy już było. Wspomniałam też o wpływie na układ nerwowy i ryzyku chorób nowotworowych. Trucizna wywołuje również przewlekłe stany zapalne w organizmie, przyczyniając się do miażdżycy naczyń krwionośnych. Mało tego, akrylamid łączy się z hemoglobiną we krwi i w tym momencie zakłóca także pracę układu krwionośnego. Jedzenie chipsów nie tylko zaburza funkcjonowanie młodego organizmu, ale i dodatkowo nasila ryzyko powstawania rozmaitych schorzeń. Wystarczy uświadomić sobie, że po zjedzeniu tylko jednej paczki chipsów dzieci będą miały więcej toksycznego związku w organizmie niż dorosły mężczyzna ważący 80-90 kg!

Może więc pora zwrócić uwagę na to, co na co dzień jemy nie tylko my sami, ale również nasze dzieci w szkole czy przed telewizorem w domu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...